ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ σε όλη την Ελλάδα

Η διακόσμηση στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας

Διαδώστε την επιλογή σας

Η διακόσμηση των σπιτιών στην αρχαία Αθήνα ποικίλλει ανάλογα με την κοινωνική τάξη και τις οικονομικές δυνατότητες των κατοίκων. Οι πλούσιοι Αθηναίοι μπορούσαν να απολαμβάνουν πολυτελείς κατοικίες, ενώ οι φτωχοί είχαν πιο απλές κατοικίες.

Οι πλουσιότεροι Αθηναίοι συχνά είχαν μεγάλα σπίτια με αρκετούς ορόφους και ευρύχωρα δωμάτια. Τα δωμάτια αυτά συνήθως περιτριγυρίζονταν από αυλές ή αίθουσες με κολόνες και είχαν εσωτερικές αυλές.

Η διακόσμηση στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας ήταν απλή και λιτή, αλλά και λειτουργική. Τα περισσότερα σπίτια είχαν κεντρική αυλή με βρύση, που χρησίμευε ως πηγή φωτός και εξαερισμού. Στην αυλή υπήρχαν δωμάτια για τους ιδιοκτήτες και τους δούλους, καθώς και χώροι για τη μαγειρική, την αποθήκευση και την τεχνική. Το πιο σημαντικό δωμάτιο ήταν το άνδρον, όπου ο άνδρας του σπιτιού δέχονταν τους φίλους και τους επισκέπτες του. Το άνδρον είχε συχνά δάπεδο από πλάκες ή ψηφίδες και διακοσμούνταν με τραπέζια, κλίνες, πίνακες και αγγεία.

Μερικά σπίτια της αρχαίας Αθήνας είχαν πιο πολυτελή δομή, με περίστυλο, δηλαδή μια αυλή που περιβάλλεται από στήλες. Το περίστυλο χρησίμευε ως χώρος για τη διαβίωση, τη διασκέδαση και τη λατρεία. Συχνά είχε κήπο με λουλούδια και φυτά.

Η διακόσμηση στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας

Τα δωμάτια στα σπίτια ήταν συχνά διακοσμημένα με έργα τέχνης, όπως ζωγραφικές πινακίδες και χαλκογραφίες, οι οποίες συχνά απεικόνιζαν μύθους και ηρωικές πράξεις. Τα τοιχογραφικά έργα συνήθως παρουσίαζαν σκηνές από την καθημερινή ζωή, τη θρησκεία, τη μυθολογία και τον αθλητισμό.

Η διακόσμηση στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας

Στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας, τα έπιπλα ήταν συνήθως απλά και λιτά. Οι πλούσιοι μπορεί να είχαν έπιπλα από ακριβά υλικά, όπως ξύλο ελιάς ή κέδρου, ενώ οι φτωχοί συχνά χρησιμοποιούσαν πιο φθηνά υλικά, όπως το καλάμι ή το πεύκο.

Συνηθισμένα έπιπλα περιλάμβαναν κρεβάτια, καθίσματα, τραπέζια και αποθηκευτικούς χώρους, όπως σεντούκια ή ντουλάπες. Οι καρέκλες ήταν συχνά κατασκευασμένες από ξύλο με υφασμάτινες επενδύσεις, ενώ τα τραπέζια μπορεί να είχαν μάρμαρο ή ξύλινες επιφάνειες.

Η διακόσμηση στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας

Οι τοίχοι συχνά διακοσμούνταν με κατάρτια, τα οποία ήταν λεπτά ξύλινα πλαίσια με ενδιάμεσα τετράγωνα πλαίσια όπου τοποθετούνταν ζωγραφισμένα κεραμικά πλακίδια ή τοιχογραφίες. Αυτά τα κατάρτια συχνά είχαν γεωμετρικά μοτίβα ή απεικονίσεις φυτών και ζώων.

Η διακόσμηση στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας

Στις αυλές και τους κήπους των πλουσίων Αθηναίων σπιτιών, τα φυτά και οι κήποι ήταν σημαντικά στοιχεία της διακόσμησης. Οι αυλές συχνά είχαν πλακόστρωτους διαδρόμους και οικοδομήματα, όπως κιόσκια και πέργκολες, που παρείχαν σκιά και άνεση στους κατοίκους.

Οι κήποι στις αυλές συνήθως περιλάμβαναν διάφορα είδη φυτών, όπως δέντρα, θάμνους, λουλούδια και βότανα. Οι Αθηναίοι εκτιμούσαν τη φυσική ομορφιά και την εναρμόνιση με το περιβάλλον, επομένως οι κήποι συχνά διατηρούνταν σε φυσικό στυλ, με περίποιηση και φροντίδα των φυτών.

Η διακόσμηση στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας

Η διακόσμηση των σπιτιών συχνά περιλάμβανε τη χρήση χρωμάτων. Οι τοίχοι είχαν συχνά ζωντανά χρώματα, όπως κόκκινο, μπλε, πράσινο και κίτρινο.

Στη διακόσμηση των σπιτιών στην αρχαία Αθήνα, επίσης χρησιμοποιούνταν ταπετσαρίες και υφάσματα. Τα τοίχωμα των δωματίων μπορούσε να είναι επενδεδυμένο με υφάσματα, όπως μετάξι ή βαμβάκι, που παρείχαν θερμομόνωση και ομορφαίναν τον χώρο. Οι ταπετσαρίες μπορούσαν να έχουν διάφορα σχέδια και μοτίβα, συμπεριλαμβανομένων γεωμετρικών σχημάτων και φυτικών μοτίβων.

Η διακόσμηση περιλάμβανε επίσης και κεραμικά αντικείμενα και ειδώλια. Οι Αθηναίοι ήταν γνωστοί για την παραγωγή όμορφων κεραμικών αντικειμένων, όπως αγγεία, οινοχόους, πιάτα και κάποια αγγεία λουτρού. Αυτά τα αντικείμενα συχνά διακοσμούνταν με γεωμετρικά σχέδια, φυτικά μοτίβα ή απεικονίσεις μύθων και ηρώων.

Η διακόσμηση των σπιτιών στην αρχαία Αθήνα ήταν ποικίλη και αντανακλούσε την κοινωνική θέση και τις οικονομικές δυνατότητες των κατοίκων.


Διαδώστε την επιλογή σας
Αφήστε μια απάντηση
Αποστολές

σε όλη την Ελλάδα

Επιστροφές

με εύκολη διαδικασία επιστροφής

Εγγύηση

για όλα τα προϊόντα

100% ασφαλές ταμείο

με PayPal | MasterCard | Visa